Prąd z warzyw i owoców

Co zrobić jak zabraknie nam źródła napięcia? Czy można otrzymać prąd z warzyw lub owoców?

Uczniowie sprawdzali czy warzywa lub owoce mogą być źródłami napięcia. Zebraliśmy trochę warzyw i owoców (kiszone ogórki, jabłka, cebula, czosnek, ….),  i przystąpiliśmy do badań. Okazało się, że wszystkie one są źródłami napięcia. Podobnie ja w przypadku łączenia ogniw, tak i tu łącząc ze sobą kilka ogórków zwiększamy uzyskane napięcie. Wadą takich źródeł było to, że napięcie było niewielkie i wystarczało tylko na świecenie diody LED i szybko wyczerpywało się. W czasie przerwy odwiedzili nas uczniowie z drugiej grupy (matematyka). Stwierdzili, że „pachnie” u nas czosnkiem, ogórkami i czymś tam jeszcze. No cóż nauka wymaga poświęceń.

W drugiej części zajęć badaliśmy, w jakich cieczach płynie prąd. W wodzie demineralizowanej spodziewaliśmy się, że prąd nie popłynie. Żarówka wstawiona w obwód oczywiście nie świeciła, ale miliamperomierz wskazał, że jednak niewielki prąd płynie. Nie była to więc czysta chemicznie woda H2O. Woda z kranu przewodziła prąd już znacznie lepiej, a po dodaniu soli kuchennej lub przepływ prądu był już bardzo dobry. Żarówka w obwodzie świeciła. Dodanie od wody cukru nie poprawiło przepływu prądu.

 

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w Galerii.